Hoe zit het met ex-kindsoldaten?

Soms zijn er kinderen die hun diensttijd overleven. Dit zijn er vaak niet veel, de meeste kinderen komen ter overleiden door de vijand of door de eigen regeringleiders. De ontvoerde kinderen die weigerden te helpen werden ook van kant gemaakt. Kinderen die proberen te ontsnappen worden doodgeslagen of hun familie wordt uitgemoord, dit doen ze als wraak of om te voorkomen dat er informatie wordt doorgespeeld. Er wordt geschat dat in de afgelopen 10 jaar zo'n 2 miljoen kindsoldaten zijn overleden.

 

Als zo'n kind zijn diensttijd overleeft houd het er vaak fysieke verminkingen aan over. En alle kinderen hebben mentaal schade opgelopen door wat ze hebben gezien en gedaan. Vaak is hun gedrag compleet veranderd en zijn ze verslaafd aan drugs, alcohol of roken. Meisjes die als seksslaaf hebben gediend kunnen SOA's en/of kinderen hebben overgehouden aan deze tijd. Kinderen die tijden het groeien te veel zware dingen hadden gebragen kunnen vergroeid zijn of onvolgroeide schouders hebben. Ook zijn de meeste oud-kindsoldaten ondervoedt omdat ze maar weinig te eten kregen.

 

Om deze kinderen te helpen weer hun oude leven min of meer terug te krijgen hebben hulporganisaties programma's opgezet waar ze hun ervaringen kunnen verwerken en weer vrienden te maken. Dit proces noemen ze ontwapening, demobilisatie en re-integratie. Ze doen dan dingen die iedereen normaal doet terwijl zij kindsoldaten waren, gedwongen om op te groeien. Ook krijgen ze les voor een kans op een toekomst. Desondanks dit alles verwachten meeste hulporganisaties dat honderdduizenden van deze kinderen nooit meer een normaal leven zullen kunnen leiden. Als ze niet meer kunnen re-intergreren is er grote kans dat deze kinderen opnieuw gerekuteerd worden.

 

Dit stukje komt van de website van War Child:

Dit doen wij

War Child heeft in Zuid-Soedan een aantal programma’s opgestart, die oorlogskinderen op verschillende manieren uitzicht geven op een beter bestaan. We creëren zogenaamde Safe Learning Spaces, waar kinderen in veiligheid kunnen spelen en leren en officeel erkend onderwijs volgen. Ook geven we ze daar de mogelijkheid om nare ervaringen te verwerken door deze in creatieve activiteiten te uiten. Kinderen die op straat leven in grote steden, lichten we voor over hun rechten, en steunen we met het vinden van de juiste hulp. Bijvoorbeeld in geval van misbruik en geweld.

Via nieuwe media als radio en video geven we kinderen in Zuid-Soedan de mogelijkheid om hun kijk op de wereld te delen met de mensen om hen heen. Zo zijn ze zelf ambassadeurs van hun eigen rechten, en wordt hun boodschap op vermakelijke en toegankelijke wijze verspreid. Een boodschap die leidt tot gesprekken tussen de verschillende generaties binnen de eigen gemeenschap. Daarnaast werkt War Child samen met de overheid bij het trainen van ambtenaren in kinderrechten. En werken we met bestuurders samen aan een structuur die deze rechten ook op langere termijn beschermt.


Kindsoldaten onder de 15 worden in Nederland sowieso nooit schuldig gehouden voor oorlogsmidaden. Dit is omdat ze gedwongen of beïnvloed werden om dit soort dingen te doen. Hierdoor kun je ze slachtoffer en dader tegelikertijd noemen, toch zullen ze altijd officieel een slachtoffer blijven. Maar niet iedereen denkt er altijd zo over, soms hebben oud-kindsoldaten moeite met terug komen in de maatschappij omdat ze worden uitgesloten vanwege hun achtergrond als kindsoldaat. Bij sommigen doen zelfs hun familie dat.

 


In dit filmpje vertelt een oud-kindsoldaat over hoe moeilijk het was om na de oorlog weer mee te doen met de rest van de bevolking. Hij vertelt onderandere over zijn ervaring van voor en tijdens de oorlog, maar ook over het programma dat WarChild had georganiseerd voor kinderen zoals hij.