Wat doen al die hulporganisaties?

Er zijn ongeveer 15 organisaties die proberen om kindsoldaten tegen te gaan. Een paar van deze organisaties zijn: Unicef, Rode kruis en War Child.

 

Deze organisaties hebben samen een groep gevormd namelijk, Stop het gebruik van kindsoldaten! Het doel van deze organisatie is om er voor te zorgen dat de regering met een oplossing moet komen en niet langer kindsoldaten worden gebruikt. De organisaties zorgen er ook voor dat kinderen gewoon naar school kunnen zonder dat hij/zij oorlog moet voeren, ook moet een kind leren dat wapens geen speelgoed zijn. Kinderen horen niet in een leger, want veel kinderen houden daar trauma’s aan over. Ook hebben alle kinderen recht om op te groeien met hun familie en een normale jeugd te kunnen hebben. Alle kinderen hebben recht op vrijheid!


Unicef heeft meer dan 3500 kinderen van Zuid-Soedan weggehaald in februari 2002. Ze waren overgedragen door het Soedanese Volksbestrijdingsleger, de SPLA (het Sudan People’s Liberation Army), dat jarenlang kinderen liet meevechten tegen het regeringsleger.


Amnesty International voert al jarenlang actie tegen het gebruik van kindsoldaten. De organisatie gaat op zoek naar ambassades van landen waar kindsoldaten worden ingezet. Ze proberen dan de regering te overtuigen dat kindsoldaten inzetten geen goede zaak is.


Warchild is ook een organisatie dat onderandere oorlogskinderen helpt. Warchild betekent ook oorlogskind. De organisatie zorgt voor een goede toekomst voor de kinderen die door de oorlog zijn getroffen. Ze proberen de kinderen psychisch te herstellen. Warchild helpt kinderen over de hele wereld en per jaar worden er ongeveer honderdduizend kinderen geholpen.